Als een gerucht de toekomst van een kunstinstelling dreigt te ondergraven

Door Bestuur Kaaitheater, op Wed May 29 2019 22:00:00 GMT+0000

Als reactie op de open brief van Esther Severi rond de toekomst van het Kaaitheater, reageert de Raad van Bestuur van Kaaitheater met een korte 'factcheck van een opiniestuk'.

Lees hier de Engelse versie

Het Kaaitheater is op zoek naar een nieuwe algemeen en artistiek coördinator die de instelling naar een volgende artistiek uitdagende fase kan leiden. De vacature staat open tot 31 mei.

Het huis loopt reeds meer dan 40 jaar een succesvol parcours, trouw aan zijn missie:

Het Kaaitheater is een podium voor dans, theater, performance, muziek en debat, verankerd in Brussel en met de blik op de wereld gericht. Sinds 1977 presenteren en coproduceren we werk van hedendaagse podiumkunstenaars. Van de jaren ‘80 tot nu, van lokaal tot internationaal, van repertoire tot experiment, van kleine tot grote zaal. Kunstenaars krijgen hier een parcours op lange termijn.

Overtuigd van het belang van kunst voor het welzijn van de mens, zoeken we de samenleving expliciet op. In de Brusselse kanaalzone – waar de wereldproblematiek in een notendop samenkomt – verbeelden en modelleren kunstenaars de stad van de toekomst.

Het klopt dat er met Rosas gesprekken geweest zijn over een mogelijk ‘onderzoek’ tot samenwerking, maar niet dat er ooit enige beslissing genomen werd.

De procedure voor kandidatuurstelling verloopt in alle transparantie. Kandidaten zullen worden geëvalueerd op hun toekomstige visie op de evolutie van het Kaaitheater en op de kennis en ervaring die komt kijken bij het coördineren van een kunstenaarshuis als het Kaaitheater. De jury bestaat uit externen, personeelsleden en leden van de Raad van Bestuur.

Met diezelfde transparantie richten wij, leden van de Raad van Bestuur, ons dan ook graag aan alle kandidaten en het betrokken kunstenveld in antwoord op de tekst die op 29 mei verscheen op de website van rekto:verso.

De Raad van Bestuur wil erop wijzen dat het Kaaitheater en Rosas al veertig jaar een bijzondere band hebben en dat de Rosas-voorstellingen een dragende pijler zijn van het artistieke programma. In de context van de evolutie van het Kaaitheater waren er informele verkennende gesprekken.

Klopt het dus dat er gesprekken geweest zijn over een mogelijk ‘onderzoek’ tot samenwerking? Ja. Klopt het dat er ooit enige beslissing genomen werd? Neen, er is zelfs nooit enige tekst uitgewisseld tussen beide partijen.

Om het open karakter van de kandidatuurstelling te vrijwaren besloten Kaaitheater en Rosas verdere besprekingen voorlopig stop te zetten.

Wij, de Raad van Bestuur, hebben van in het begin van de gesprekken geopteerd om samen met de nieuwe coördinator alle toekomstige wegen voor het huis open te laten. De Raad van Bestuur van het Kaaitheater heeft reeds enige weken geleden de recent gepubliceerde brief met de betrokkenen besproken en toen al duidelijk gemaakt dat de vermelding van een beslissing tot samenwerking niet klopte.

Om het open karakter van de kandidatuurstelling te vrijwaren besloten beide partijen, Kaaitheater en Rosas, al voor het verschijnen van het artikel in rekto:verso, verdere besprekingen voorlopig stop te zetten. Een vertegenwoordiging van het personeel werd op de hoogte gebracht van deze ontwikkelingen.


Lees hier ook de reactie van Rosas en P.A.R.T.S


Lees hier de oproep van 275 kunstenaars en cultuurwerkers