Turnhout en rekto:verso presenteren: Turnhout-Centraal

Door Redactie rekto:verso, op Thu Mar 31 2022 13:00:00 GMT+0000

rekto:verso keert het centrum van Turnhout binnenstebuiten. Op zondag 24 april verandert de stad in een nest vol artistieke interventies. 'Turnhout-Centraal' bevat performance en video, muziek en talkshow, expo en debat én de presentatie van rekto:verso's lentenummer Periferie. Komt dat zien!

Is de grootstad wel zo globalistisch en het platteland zo provinciaal? Zijn we te onachtzaam voor de cultuur die buiten de grootstad plaatsvindt? In zijn lentenummer ‘Periferie’ onderzoekt rekto:verso de spanning tussen het geografische centrum en de marge – met Turnhout in een van de hoofdrollen.

Turnhout is de kleinste centrumstad van Vlaanderen. Met een station dat je alleen ziet als je er vertrekt of aankomt. Turnhout: aan de rand van het land, maar in het hart van de Eurodelta. Mét een hart dat klopt voor cultuur.

Nu slaan de stad Turnhout en rekto:verso de handen in elkaar voor een bonte dag vol kunsten. Met video en performance, een openluchttalkshow en ongehoord spannende muziek. Met verrassende programma’s in de Warande en het Nationaal Museum van de Speelkaart. En aan het eind een panelgesprek waarin het vermeende ‘centrum’ voor eens en voor altijd wordt uitgekleed.

Na je Turnhoutse citytrip neem je je eigen toeristische ansichtkaart mee naar huis!


Programma

10-17u (doorlopend)
De Warande
Warandestraat 42

In de Luifelzaal van de Warande loopt de expo van Anita Fleerackers, die kunstwerken maakt op basis van de beweging van mens en dier. Vanaf 14 uur nodigt Sophie Whetton je uit in een unieke video-installatie (meer info hieronder).

WIJZIGING: De expo MAKING FUN die eerder werd aangekondigd, gaat niet door.


11-17u (doorlopend)
Nationaal Museum van de Speelkaart
Druivenstraat 18

Het Nationaal Museum van de Speelkaart ondergaat een metamorfose door samenwerking met Rock Paper Pencil, een project dat artiesten in de grafische sector (strips, speelkaarten, bordspellen, etc.) wil stimuleren tot ondernemerschap. Vandaag trekt het museum het begrip 'speelkaart' nog verder open en zet het het grafische DNA van de regio in om bruggen te slaan tussen verleden, heden en toekomst, tussen ambacht en kunst, tussen locals en bezoekers. Hoe dat eruit ziet? De drukpersen, 3D-printers en risoprinters staan deze zondag te draaien, je kan drukkers en makers aan het werk zien.


14u-16u30 (doorlopend)
Small Talk met Timo Sterckx
Tv-opnames voor Denderland TV
Begijnhof

Op Erfgoeddag maakt het dagelijkse kunstenprogramma Denderland TV nieuwe opnames voor de talkshow Small Talk met sterpresentator en -acteur Timo Sterckx. Met zijn special guests zal hij het hebben over het leven in de ‘periferie’. Grijp de kans om op nationale televisie te komen, in het publiek of – wie weet – als centrale gast.


14u-16u30 (doorlopend)
Anyuta Wiazemsky Snauwaert
Kaartjesmolen
Café Vijven en Zessen (Nationaal Museum van de Speelkaart)
Druivenstraat 18

Kunstenaar Anyuta Wiazemsky Snauwaert is bedreven in het maken van kaartjes. Die deelt ze maar al te graag met het publiek in het museumcafé Vijven en Zessen (bij FabLab / Nationaal Museum van de Speelkaart). Neem een kaartje mee en gebruik die als ‘score’ om te wandelen in de stad. Een stadswandeling zal nooit meer hetzelfde zijn.


14u-16u30 (doorlopend)
Sophie Whetton
Video-installatie
De Warande
Warandestraat 42

Kunstenaar Sophie Whetton woont in de gemeente Flobecq, midden op de taalgrens. Wat kenmerkt nu precies die zogenaamde grenservaring? In De Warande maakt Whetton ze voelbaar via een unieke video-installatie.


16u
Micha Goldberg
Performance
Grote Markt Turnhout

WIJZIGING: Eerder kondigden we de muzikale performance 'QFWFQ: Self-Scan Sound System' aan. Door ziekte van een van de performers wordt die helaas geannuleerd.

Maar niet getreurd: er staat een alternatief van jewelste klaar. Micha Goldberg komt naar Turnhout! Micha is een avant-gardistisch performer, een absolute blikvanger op en naast het theaterpodium. Om 16 uur vergast hij Turnhout op een ongeziene artistieke interventie!


16u30
Kris Pint feat. Feitelijke Vereniging De Kempische Bocht
Ode aan de steenweg
De Merodelei 62 (Pleintje)

'Waar je ook naartoe verhuist, in België ligt de steenweg telkens weer een paar straten verder.' De bevlogen spreker Kris Pint brengt zijn hoogstpersoonlijke ode aan een nationaal fenomeen: de steenweg.


17u
Debat
Auditorium Kunstencampus Turnova
Academieplein 17 (ingang: Baron Frans du Fourstraat 4-6)

Met voorwoord van kunstenaar Sophie Whetton

Moderator: Hannelore Roth

Deelnemers:
Astrid Wittebolle (schepen van Cultuur Turnhout)
Kris Pint (cultuurwetenschapper UHasselt)
Anouk Torbeyns (journalist StampMedia)
Sofie Verraest (auteur en docent UGent / KASK)

Achteraf vindt een receptie plaats in de typistenzaal van de kunstencampus.

Voor deze activiteit is inschrijving op voorhand vereist. Schrijf je vóór 20 april in via onderstaand formulier.