1 februari: open redactieraad over beperking in de kunstwereld

Door redactie rekto:verso, op Thu Jan 21 2021 19:00:00 GMT+0000

Graag lichten we het deksel van onze redactionele kookpot om er samen met lezers en auteurs extra ideeën en ingrediënten in te gooien. Wees welkom op onze eerste open redactieraad van dit jaar en brainstorm mee over het thema van ons zomernummer.

In ons juninummer onderzoeken we de plaats van personen met een fysieke, verstandelijke, zintuiglijke beperking en met een psychische kwetsbaarheid in het kunstenveld. De norm is namelijk niet alleen wit en mannelijk, ze dicteert ook een perfect functionerend(e) lichaam en geest.

We geven voor dit themanummer een platform aan een gastredactie die zich buigt over thema’s als beperkingen, productiviteit, mentale gezondheid, representatie en inclusiviteit. We stellen ons vragen als:

  • Kan het hedendaagse kunstenveld met haar precaire werkomstandigheden überhaupt inclusief zijn?
  • Wat verandert er wanneer makers en spelers met een beperking zelf artistieke betekenis verlenen aan hun beperkingen?
  • Hoe is het gesteld met de toegankelijkheid van de kunstinstellingen in de Lage Landen?
  • Waarom zijn kunstenaars met een beperking of psychische kwetsbaarheid zo ondervertegenwoordigd, en welke verantwoordelijkheid heeft de kunstwereld hierin?
  • Kan artistiek werk rond beperking ons helpen om enge maatschappelijke visies op productiviteit, autonomie, artistieke vrijheid en het gezonde lichaam te ontmantelen?
  • Hoe problematisch is het taalgebruik wanneer er over mensen met een beperking wordt gesproken?
  • Kunnen we de huidige kunstcanon crippen?
  • Welke patronen zitten er in de representatie van beperking en kwetsbaarheid?
  • Wat gebeurt er in de disability arts scene?

rekto:verso en de gastredactie voor dit themanummer willen hiervoor graag het woord geven aan kunstenaars, onderzoekers en activisten die zelf een beperking of kwetsbaarheid hebben en aan iedereen die zich in deze materie verdiept.


We zijn nieuwsgierig naar welke ideeën er allemaal zullen vrijkomen. Wat moet er in dit nummer? Welke vragen houden jou bezig? Wie mag met zijn/haar/hun bijzondere beschouwingen niet ontbreken? Hoe maken we dit nummer zo toegankelijk mogelijk?

Kom er met onze gastredactie en andere geïnteresseerden over doorpraten op:

Open redactieraad

Maandag 1 februari

19u30, online via zoom

Deelnemen is gratis. Schrijf je in via deze link

We streven naar een zo toegankelijk mogelijke Zoomvergadering. Indien gewenst, voorzien we live ondertitels en een uitgeschreven tekstversie achteraf. Andere toegankelijkheidseisen kan je laten weten in het inschrijvingsformulier of via info@rektoverso.be

Ben je geïnteresseerd, maar past de datum niet? Of wil je deelnemen aan de open redactieraad en stuur je ons graag je ideeën nog op een later moment? Stuur ons gerust een mailtje!