Ma 7 oktober: monsterlijke open redactieraad

Door redactie rekto:verso, op Mon Aug 05 2019 22:00:00 GMT+0000

Vier keer per jaar gooien we in Vooruit onze redactionele kookpot open om er samen met lezers en auteurs extra ideeën en ingrediënten in te gooien. Wees welkom op onze tweede open redactieraad van dit seizoen en brainstorm mee over het thema voor ons lentenummer: monsters. Een geestesverruimend moment, je zal het zien!

Monsters zijn zo oud als de mens, omdat ze een gezicht geven aan het onmenselijke - of helemaal geen gezicht, wat ze nog onmenselijker, maar ook mystieker maakt.

Van de Minotaurus tot E.T, de draak van Sint-Joris tot het Beest van Belle: ze overspannen een cultuurgeschiedenis van eeuwen hoge tot lage cultuur, voor kinderen evenzeer als volwassenen. Ze komen voor in mythen en thrillers, sprookjes en romances, science fiction en bij metalbands.

Tot daar is het monsterlijke redelijk simpel: waar het belichaamd is geraakt in concrete culturele uitsplitsingen van onze diepste angsten.

Wat zijn onze hedendaagse monsters? Wat zeggen ze over ons?

Maar het monstrueuze staat ook voor zoveel meer. In tijden waarin de grenzen tussen mens en machine vervagen, de natuur zijn rechten weer opeist en het abnormale een nieuwe aantrekkingskracht heeft gekregen, vallen er ook veel bredere politieke, filosofische en artistieke reflecties aan vast te haken.

Wat zijn onze hedendaagse monsters? Wat zeggen ze over ons? Welke dynamieken spelen er wanneer het andere, het ongrijpbare of het buiten-normale monsterlijke kenmerken wordt toegekend?

Voor Nick Cave is het monster de kern van kunst: 'Zang en performance is een manier vinden om het monster naar de oppervlakte te verleiden. Om een ruimte te creëren waar het kan doorbreken in wat ons bekend is. Die schimmige ruimte waar werkelijkheid en verbeelding elkaar kruisen, dat is waar alle liefde en tranen en geluk pas echt gaan bestaan.' Hij wijst ons op het minimale verschil tussen creatie en creatuur.

Zelden kozen we zo'n open thema. En daarom hebben we jou nodig.

Aan al die associaties zal rekto:verso zijn maartnummer wijden. We zijn zelf nieuwsgierig welke er allemaal zullen vrijkomen. Zelden kozen we zo'n open thema. En daarom hebben we jou nodig.

Wat moet er volgens jou in dit nummer? Met welke vragen zit je? Waar ben je benieuwd naar? Wat verbind jij aan dit onderwerp? Wie mag met zijn/haar/hun bijzondere beschouwingen over het monsterlijke niet ontbreken?

Kom er met onze redactie en andere geïnteresseerden over doorpraten op:

Open redactieraad

Maandag 7 oktober

20u00, inloop vanaf 19u30

Artiestenfoyer Vooruit

Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent

Gratis, maar geef hier even je komst aan. (max. 40 pers.)

Om 19u30-20u00 verzamelen we in het Vooruit-café. Je herkent ons aan de jongste rekto:verso op ons tafeltje.

Programma

We schuiven in groepjes van acht rond enkele tafeltjes, voor een open brainstorm van dik anderhalf uur bij een drankje.

Gegarandeerd kom je buiten met nieuwe inzichten en referenties.

Gegarandeerd kom je buiten met nieuwe inzichten en referenties: dat is de bijzondere geneugte van een gedeeld gesprek met andere lezers of auteurs rond één actuele focus. Precies dat gesprek is wat een redactie boeiend maakt, en wat wij graag met jou willen delen. Hoe meer tips, hoe beter onze lentefrisse rekto:verso zal worden.

Wees welkom!