Heen en veer
Door Elly Van Eeghem, op Thu Jul 11 2024 22:00:00 GMT+0000Twee jaar voordat de Annie Vande Wielebrug over de Gentse Watersportbaan werd geopend, konden voorbijgangers zich met een roeiboot laten overzetten. Een week lang roeide het team van CAMPUSatelier heen en weer. Een fotoverslag.
Hoe kunnen we van het openbaar domein publieke ruimtes maken die verbinden? Met CAMPUSatelier bouwen we sinds 2017 aan verbeelding en beleving van het plein, de straat, het park en andere openbare plaatsen. Uit nieuwsgierigheid voor wat dat voor die plekken zou betekenen - voor onszelf en voor wie er passeert, werkt of woont. We steunen daarvoor deels op de expertise van mensen uit de buurt, die een belangrijke rol spelen als ‘medemakers’: bedenkers, vormgevers, bouwers of gebruikers.
Zeker in sociale woonwijken, waar de private leefruimtes klein zijn en hun kwaliteit te wensen overlaat, is de openbare ruimte belangrijk. We werken vanuit een vaste uitvalsbasis in de wijk Nieuw Gent. In het voormalige parochiecentrum aan het Rerum-Novarumplein hebben we een teken- en houtatelier. Dat verbouwden we samen met buurtbewoners, wijkwerkers en spontane vrijwilligers. Daarnaast werken we sinds 2022 projectmatig in de wijk Neermeersen aan de Watersportbaan. We hebben er geen eigen plek of atelier, maar werken nomadisch in en met de openbare plaatsen die er zijn. Een bushalte wordt een vergaderruimte, een brug wordt een schuilplaats. Vanuit die ‘beperkingen’ – en vele wandelingen – ontstaan als vanzelf tijdelijke ingrepen of projecten.
Zoals Heen en Veer. In de lente van 2022 roeiden we een week lang over de Watersportbaan, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. We zochten naar een reden om voor langere tijd aanwezig te zijn in de buurt. De veerdienst was een motief om ruimte in te nemen en de plek beter te begrijpen. Maar ook een alibi om connectie te maken met mensen. Tijdens die week stapte een vijfhonderdtal passagiers op onze boot: buurtbewoners maar ook pendelaars, sporters, patiënten en personeel van het vlakbij gelegen ziekenhuis. Op het water of langs de kades ontstonden gesprekken. Later zochten we verschillende passagiers terug op en gaven hun een ingekaderd fotoportret als herinnering aan een unieke oversteek.
Het boekje Heen en Veer is te koop bij CAMPUSatelier.
Deze beeldbijdrage maakt deel uit van het dossier De cultuur van sociale hoogbouw, samengesteld door Simon Allemeersch en Neslihan Dogan.
This article was published in the context of Come Together, a project funded by the European Union.