DEBAT: heeft cultuur de media nog nodig?

Door op Thu Feb 23 2012 13:17:51 GMT+0000

News Lab Apache en rekto:verso nodigen iedereen uit op het debat: H__eeft cultuur de reguliere media nog nodig?

Analyses over de huidige cultuurberichtgeving in kranten en op radio en tv zijn er genoeg geweest. Krimpende recensies, groeiende personencultus, steeds minder kunst, steeds meer consumentenadvies. Culturele organisatoren en kunstcritici kunnen erover doorbomen tot ze honderd zijn. Maar wat stellen ze ertegenover? In dit debat laten we de reguliere media links liggen als een voldongen feit, en zoeken we het zelf uit.

woensdag 21 maart 2012, 20 – 22.30 u, Antwerpen

In de eerste helft maken Steven Heene (NTGent), Katia Segers (VUB) en Simon van den Berg (TM) de analyse van de cultuursector en de kunstkritiek zelf. Hoe hebben al die tendensen in de media de cultuurproductie beïnvloed? Is kunstkritiek niet dringend aan een meer eigentijds model toe?

In de tweede helft denken Kathleen Weyts (M HKA), Marc Reugebrink (essayist), Danielle de Regt (UA, Etcetera) en Pieter Vermeulen (KASK, this is tomorrow) constructief en utopisch. Wat kunnen cultuurhuizen, critici en alternatieve (online) media voor elkaar betekenen los van de reguliere media? Welke mogelijkheden bieden de nieuwe sociale media als alternatief circuit? Wat als de cultuursector de reguliere media radicaal zou opzeggen: geen mediadeals meer, een stop op human interest interviews, nieuwtjes elders droppen... Zijn de tijden daar (al) rijp voor?

Kortom: dit debat onderzoekt de mogelijkheden voor een nieuwe publieke ruimte rond cultuurberichtgeving en -kritiek. Omdat het huidige model voor niemand blijkt te voldoen.

WIE?

Panel: Danielle de Regt, Steven Heene, Katia Segers, Simon van den Berg, Marc Reugebrink, Kathleen Weyts, Pieter Vermeulen.

Moderatie: rekto:verso

WANNEER?

woensdag 21 maart, 20 – 22.30 u.

WAAR?

Swenst (De IJsfabriek), Lange Leemstraat 372, Antwerpen (vlak bij Berchem station).

RESERVEREN

Toegang gratis, wel reserveren op info@rektoverso.be.

mediadebatmaart2012.jpg