Beste Europese parlementsleden,

Door Tom Kestens, op Sat Jun 30 2018 11:00:00 GMT+0000

Op de valreep van jullie definitieve beslissing over de zogenaamde ‘copyright reform’, ofwel de hervorming van de Europese auteurswetgeving, doen wij als Belgische auteur-componisten en uitvoerende muzikanten (GALM) een laatste oproep aan jullie: keur deze hervorming donderdag goed. Of willen we al het werk van artiesten én de creativiteit van Europa volledig uit handen geven aan internet-giganten als Google?

Gisteren bezochten wij het Europese parlement met een internationale delegatie van schrijvers, journalisten, muzikanten, videasten, beeldende kunstenaars... uit alle windrichtingen van ons continent. Onder onze arm stak een door meer dan 32.000 creatoren ondertekende petitie onder de noemer 'Make The Internet Fair’.

Vind hier een verslag van onze visite. Hopelijk hebben onze standpunten ook al via een andere weg uw mailbox gevonden.

Elke dag maken tech-reuzen zoals Google, YouTube en Facebook giga-winsten door creatieve content aan te bieden.

Onze boodschap als Belgische makers van creatieve content is even urgent als helder: zet een bestaand ONrecht eindelijk recht, door deze hervorming goed te keuren. Zorg ervoor dat online-inbreuken op het auteursrecht en de naburige rechten vanaf morgen getraceerd kunnen worden, en dat rechthebbenden en hun vertegenwoordigers eindelijk kunnen onderhandelen over een eerlijke vergoeding.

Het blijft moeilijk om te geloven, maar de afgelopen decennia kon dat immers niet. Elke dag gedragen tech-reuzen zoals Google, YouTube en Facebook zich als online-freeriders. Ze maken giga-winsten door creatieve content aan te bieden.

Slechts een marginaal percentage daarvan komt terecht bij ons, de originele makers. Die zogenaamde ‘value gap’ bedreigt auteurs, componisten en andere creatieve krachten in hun bestaan. Allemaal bij gebrek aan een werkzaam wettelijk kader.

Waarom is dat zo problematisch? Omdat creatie zo per definitie waardeloos wordt zodra het online staat. Minstens zo problematisch is dat wij dat intussen ook allemaal als het nieuwe normaal beschouwen: als je iets online gooit, wordt het per definitie van iedereen. 'Google verdient geld met wat jij hebt gecreëerd op eigen kosten? Tja, zo gaat dat toch in het wetteloze universum dat het internet heet? Leef er maar mee.'

Sorry, maar neen, we hoeven daar niet mee te leven. In het begrip 'auteursrechten' staat niet voor niks het woord RECHTEN. Google and the likes negeren die rechten, en de wet helpt hen daarbij vandaag.

Dit voorstel is géén revolutie, het is een evidentie. Het goedkeuren ervan zou even vanzelfsprekend moeten zijn.

Het voorstel tot nieuwe Europese regelgeving waar jullie volgende week over moeten stemmen (en dat, zoals jullie weten, al bij stemming is goedgekeurd door het juridisch comité JURI) voorziet de nodige maatregelen om het freeriden van voornoemde grootbedrijven een halt toe te roepen.

Het voorstel sluit de ‘loopholes' waarvan zij zich vandaag bedienen en garandeert (eindelijk) dat ze in onderhandelingsmodus zullen moeten gaan. Dat ze dus afspraken zullen moeten maken met rechthebbenden over vergoedingen. Dat ze met andere woorden zullen moeten doen wat iedereen moet doen die andermans creatie wil commercialiseren.

Dit voorstel is in die zin géén revolutie, het is een evidentie. Het goedkeuren ervan zou even vanzelfsprekend moeten zijn. Technologie en creatie kunnen voor elkaar werken. Echt, dat kan. Maar niet in de scheefgetrokken relatie die we vandaag kennen. Niet in een relatie waarin de ene alleen maar neemt en de ander alleen maar geeft.

Een Europese regelgeving die toestaat om inbreuken op auteursrecht op te sporen en bespreekbaar maakt, is noodzakelijk. Het is de enige manier om het speelveld voor alle betrokken partijen leefbaar te maken.

Als je hart ook maar een heel klein beetje sneller gaat slaan van het idee dat Europa de bakermat moet blijven van unieke culturele expressie… stem dan voor de copyright reform zoals die nu voorligt.

Schrijf geschiedenis voor Europa. Zorg voor een 'digital single market' die creatieve makers een eerlijke vergoeding garandeert.

En nog iets: laat je de volgende dagen niet bang maken door de georkestreerde campagne die uw mailboxen teistert. Nee, het vrije internet zal niet ophouden te bestaan als deze reform het haalt. De filter waarvan sprake in het voorstel is bijvoorbeeld NIET het alziend oog dat ons allen zal beroven van vrijheid van informatie en meningsuiting - wat er ook beweerd wordt door Google en de academici die het onder druk zet. Het 'free internet' dat de zelfverklaarde behoeders ervan willen beschermen, is vandaag voor hen vooral FOR FREE.

Dus nee, laat ons niet massaal naïef zijn. De missie van de tech-bedrijven is niet het beschermen van de pijlers van de democratie. Wel het bestendigen van hun monopolies en zakenmodellen. Gelukkig merken we dat meer en meer mensen dat beginnen te begrijpen. En zien we dat uitgevers en experten beginnen toe te geven hoezeer ze de jongste dagen onder druk zijn gezet door Google.

Wij vragen dus: hou het hoofd koel. Wees moedig. Zet voort.

Trek recht wat al decennia scheef zit.

Neem desnoods contact op met rapporteur Alex Voss (CDU), als je over een en ander nadere toelichting wil. De man is geen charismatisch spreker, maar wel een oerdegelijk parlementslid. Hij (en met hem vele andere parlementsleden) hebben ondertussen begrepen waar het in essentie over gaat: over een eerlijker internet. Over simpelweg doen wat juist is. Over recht trekken wat al decennia scheef zit.

Met de woorden die we gisteren ook al lieten horen in het parlement: 'right that wrong'. Schrijf geschiedenis voor Europa. Zorg ervoor dat we straks leven en werken in een 'digital single market' die garandeert dat creatieve makers van originele content ook online een eerlijke vergoeding mogen verwachten.

Creatieven en hun fans zullen u nog decennia dankbaar zijn. En met hen de hele creatieve cultuur van Europa.

P.S. James Blunt legt mee uit waarom jullie dit voorstel moeten goedkeuren. Of bekijk de heldere oproep van de Zweedse muzikanten Max Martin en Shellback.