Woe 2 mei: dekoloniseren, maar dan echt?

Door Redactie rekto:verso, op Thu Apr 12 2018 22:00:00 GMT+0000

Op woensdag 2 mei dekken deBuren, rekto:verso, Le Space en Black Speaks Back drie gesprekstafels op voor langere gesprekken over welke strategieën zich aanbieden om een volgende stap te zetten naar een meer open cultuur- en kunstenveld. Daarna bouwen we een feestje. Welkom!

Naar aanleiding van het dekoloniserings-nummer van rekto:verso deelden op 31 maart een 15-tal bijzondere persoonlijkheden hun inzichten rond heel verschillende thema’s aan kleine en korte gesprekstafels op The Big Conversation in de Beursschouwburg. Hoe kunnen we enkele urgente gesprekken meer in de diepte verder zetten?

Drie tafels gaan dieper in op transitie in cultuurinstellingen, een gedekoloniseerd taalgebruik en verschillende generaties en hun strategieën. We vergeten niet te eten en te feesten. Big talk, small talk, kortom.

Woensdag 2 mei, 14u-23u

LaVallée + LeSpace, Brussel

Gratis, maar hier verplicht inschrijven


Namiddag: LaVallée: Adolphe Lavalléestraat 39, 1080 Brussel

Feest: Le Space: Sleutelstraat 26, 1000 Brussel


Praten in La Vallée

14u-18u: drie tafels om te praten

Rond elke tafel schuiven 6-8 gasten aan met een goed zicht of bijzondere ervaring rond het centrale gespreksthema, omdat we soms te weinig tijd nemen om het er samen over te hebben. Hun namen volgen binnenkort!

In een tweede (stoelen)kring rond hen kan iedereen hun gesprek als toehoorder volgen, met mogelijkheid tot schriftelijke vragen of een korte interventie op ‘de lege stoel’. Schuif je mee aan?

TAFEL 1: Hoe cultuur en kunst dekoloniseren?

Een gedekoloniseerd kunstenlandschap kan niet zonder verdere stappen bij witte cultuurinstellingen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ga je voor verandering van binnen de instellingen (gevestigde cultuurhuizen en kunstinstituties) of van buitenaf (collectieven, informele netwerken, alternatieve organisaties)?

Hoe pak je dat aan, hoeveel tijd vergt dat? Hoe zit het met de samenwerking tussen makers met migratieachtergrond en culturele en kunstinstellingen, hoe moet die vorm krijgen? Wat met het risico van appropriatie, coöptatie?

Met o.a. Gerardo Salinas, Matthieu Charles, Guy Gypens, Stephanie Archangel, Dean Bowen

TAFEL 2: Welk woord bij de daad?

Als taal onze werkelijkheid schept, hoe scheppen we dan de juiste taal? We hebben een gedekoloniseerd vocabularium nodig, en precisie in ons woordgebruik. Allochtoon, transmigrant, vrouw, canon, politically black en zelfs 'dekolonisatie' zelf: doel is niet (enkel) om te praten over strategische en tactische woordkeuze, maar ook om zo reële verandering teweeg te brengen.

Dekolonisatie is immers geen metafoor, laat staat een synoniem voor diversiteit of interculturalisering. Hoe werken aan onze woorden? Waar te beginnen? Met welke inzet?

Met o.a. Sibo Kanobana, Keltoum Belorf, Petra Ponte, Hasna Ankal

TAFEL 3: 1968–2018, van dekolonisatie naar dekolonisatie.

Er lijkt een generatiewissel aan de gang qua strategieën en paradigma’s om verschil, racisme en bevrijding te begrijpen. De jonge generatie van vandaag is de eerste die de roep om dekolonisatie ‘hier’ luid laat klinken, al bestaat die al sinds de eerste conferentie van zwarte intellectuelen aan de Sorbonne 60 jaar geleden.

Wat kunnen oudere stemmen leren van jongere stemmen, en omgekeerd? In hoeverre spiegelen hun visies een verschuivende tijd en samenleving? Of draait het helemaal niet om leeftijd, maar gewoon om strategie?

Met o.a. Rachida Aziz, Joachim Ben Yakoub, Hajar Ibnouthen, Nedjma Hadj, Anissa Boujdaini


18u-20u: één tafel om te eten

Vegetarische broodjes, napraten, fluisteren, roepen: tijd voor de innerlijke mens. Voor wie moet bewegen, is er de frisse lucht. We verplaatsen ons van LaVallée naar Le Space wat verderop


Party in Le Space

20u-23u: de tafel weg om te feesten

Met een ‘personal spoken report’ door Elisabeth Severino Fernandez van de namiddag-gesprekken, met muziek van dj Rrita Jashari, met drank en dans. Dekoloniseren kan niet zonder af en toe te deconcentreren.