Bernard Lietaer: boekvoorstelling 'Geld en duurzaamheid'

Door op Sun Oct 28 2012 11:30:28 GMT+0000

De financiële crisis is veroorzaakt door het onverantwoord gedrag van bankiers en speculanten. Dat is de gangbare uitleg die ons gerust stelt. Want door de speculatie in te dijken en banken beter te reguleren komt alles terug in orde. Of is er meer aan de hand? Volgens Bernard Lietaer wel.

Lietaer graaft dieper en ziet het monopolie van één munt, gebaseerd op bankenschulden en economische groei, als oorzaak van de structurele crises. Lietaer pleit dan ook voor een ‘ecologie van het geld’, waar in een monetair ecosysteem naast de conventionele munt ook verschillende complementaire munten bestaan. Zo daalt de kwetsbaarheid van ons financieel-economisch systeem en wordt het ook beter mogelijk om sociale en ecologische doelstellingen te bereiken.

Samen met andere eminente denkers schreef Lietaer deze alternatieve zienswijze uit in het boek ‘Money and Sustainability’, dat voor de zomer verscheen. Denktank Oikos en uitgeverij Jan Van Arkel verzorgden nu de vertaling Geld en Duurzaamheid. Deze wordt aan het publiek voorgesteld in Vooruit Gent op 28 november. Naast Lietaer zelf komen ook andere gasten aan bod:

  • Hugo Wanner (FairFin)
  • professor Koen Schoors (prof Economie, UGent)
  • Dirk Holemans (Oikos)

Wie is Bernard Lietaer?

Bernard Lietaer (Lauwe, 1942) is een Belgisch econoom, schrijver, en professor. Hij is bekend geworden als auteur van het boek “The Future of Money: Beyond Greed and Scarcity”, dat vertaald werd in 18 talen. Lietaer is voorstander van het idee dat gemeenschappen baat kunnen hebben bij het maken van hun eigen valuta.

Lietaer studeerde monetaire systemen en is via verschillende functies meer dan 40 jaar actief geweest met geldsystemen. Zo was hij medewerker van de Nationale Bank van België. Hij is medeoprichter van het geldbeheerbedrijven GaiaCorp. Van 1975 tot 1978 en van 1983 tot 1986 was hij professor aan de Université catholique de Louvain. Van 1992 tot 1998 was hij gastdocent aan de Sonoma State University. Hij was eveneens een drietal jaar verbonden als onderzoeker aan de Universiteit van Californië – Berkeley.

Lees hier het rekto:verso-interview met Bernard Lietaer.